قلعه اسماعیلیان طبس یکی از جاهای دیدنی خراسان جنوبی است
به گزارش وبلاگ جعبه گیگابایتی، جاذبه ها/ براساس آخرین گزارش های بدست رسیده، قلعه اسماعیلیان طبس یکی از جاهای دیدنی خراسان جنوبی است.

در زمان سلجوقیان، اسماعیلیان بر طبس استیلا یافتند و قلاع محکمی را در کوههای آن ساختند که مهمترین آنها، قلعه ای برای تربیت فداییان مطلق است. اسماعیلیان قلعه های زیادی داشتند که دور از چشم ماموران حکومتی در آنها فعالیت میکردند. قلعه طبس یکی از این قلعه هایی بود که وظیفه تربیت فداییان اسماعیلیه را برعهده داشته و به این علت اهمیت خاصی داشته است. بعضی افراد قلعه های اسماعیلیان را به اشتباه قلعه الموت می نامند؛ در حالی که قلعه الموت مرکز حکومت حسن صباح بوده و در کوه الموت در نزدیکی قزوین واقع است.
قلعه اسماعیلیان در میان کوه بگونه ای بنا شده که هنگام خروج از قلعه، کوه با سربالایی خیلی ملایم به سوی بالا می رود. شیب کوه از خارج به سوی قلعه بقدری کم بوده که در هنگام راه رفتن، شخص احساس نمی کند از یک سربالایی بالا می رود. به همین علت، آن شیب مانع از این نمیشد که از پایین کوه قلعه طبس را در بالای آن نبینند. در چهار سمت قلعه اسماعیلیان وضع کوه همین گونه بوده و زمین با یک شیب ملایم به سوی قلعه می رود و در هر سمت مجراهای مخصوصی از خارج به قلعه منتهی می شدند. سازندگان قلعه به این علت زمین را نسبت به قلعه دارای شیب نموده بودند که آب باران و برف از چهار سمت به سوی قلعه برود و از راه مجاری مخصوص وارد مخزن های آب گردد.
به علت ناتوانی در فراهم کردن آب برای ساکنان قلعه و بعلاوه شرایط فیزیکی قلعه، دروازه قلعه بگونه ای بود که به نگهبان نیاز نداشت.در واقع، از هیچ سمتی امکان صعود از کوه ممکن نبود، کسی خود را به قلعه نمیتوانست برساند و هیچ کسی پس از خروج از قلعه از کوه نمیتوانست پایین برود، مگر اینکه خود را پرت کند. در جهت های شرق، غرب و شمال قلعه اسماعیلیان فقط کوه بود و جز قله های کوهها چیز دیگری بچشم نمیخورد اما در قسمت جنوب، جلگه ای به نام طبس بود و به علت نزدیکی قلعه به این جلگه، اسماعیلیان آن را قلعه طبس نامیدند.
منبع: همگردی