خوزستان درگیر پدیده اینورژن تشعشعی
به گزارش وبلاگ جعبه گیگابایتی، یکی از عوامل که در ایجاد پدیده اینورژن تشعشعی بسیار اثر گذار است از دست دادن انرژی گرما در زمین به طور کامل در هنگام شب است و با این رویداد شرایط برای وقوع این پدیده بسیار اثر گذار است و آلاینده ها در این فضای سرد غوطه ور می شوند و پدیده اینورژن تشعشعی شکل می گیرد.
کارشناس مسوول آلودگی هوای اداره کل محیط زیست خوزستان گفت: نیمه دوم سال جاری برای نخستین بار شاهد پدیده اینورژن (وارونگی دما) تشعشعی در استان هستیم، به همین علت در بعضی روزها شاهد افزایش آلودگی و آلاینده ها در هوای بعضی شهرها حتی شهرهای غیرصنعتی استان هستیم.
علیرضا آذریان روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به مناسبت هفته هوای پاک بیان نمود: تغییرات آب و هوایی که امروزه در بسیاری از کشورها قابل مشاهده است در خوزستان نیز باعث بروز پدیده اینورژن تشعشعی شده است.
وی گفت: این پدیده زمانی بروز می نماید که عوامل هواشناسی همانند ساکن بودن هوا و نبود وزش باد و در زمانی که حتی میدان دید طبیعی است و لایه های پایین جو و زمین ظرفیت زیادی در اندازه آلاینده ها دارد رخ می دهد.
کارشناس مسوول آلودگی هوای اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان ادامه داد: در این شرایط مردم تصور می نمایند که به علت افزایش آلاینده ها، هوا ناسالم شده است اما اینگونه نیست بلکه شرایط مختلف به ویژه تغییرات آب و هوایی باعث شده تا این پدیده رخ دهد.
آذریان گفت: این پدیده در سال های گذشته خوزستان را تهدید نمی کرد اما در نیمه دوم سال جاری با شروع فصل سرما در استان شاهد این پدیده هستیم.
وی اضافه نمود: در پدیده اینورژن تشعشعی، غبارها و ذرات 2.5 پی ام (میکرون) وجود دارد که بیشتر از آلاینده های کارخانه ها و صنایع نشات می گیرد.
وی بیان نمود: در این شرایط تصور می گردد که آلودگی عظیمی از سوی واحدهای آلاینده تحمیل شده اما اینگونه نیست و تغییرات آب و هوایی و شرایط جوی باعث بروز این شرایط شده است.
وی اضافه نمود: یکی از عوامل که در ایجاد این پدیده بسیار اثر گذار است از دست دادن انرژی گرما در زمین به طور کامل در هنگام شب است و با این رویداد شرایط برای وقوع این پدیده بسیار اثر گذار است و آلاینده ها در این فضای سرد غوطه ور می شوند و پدیده اینورژن تشعشعی شکل می گیرد.
مشاهده آلایندگی در شهرهای غیرصنعتی
آذریان گفت: با بروز پدیده اینورژن تشعشی، شاهد هستیم که در منطقه ها غیرصنعتی خوزستان نیز اندازه آلودگی افزایش یافته است.
کارشناس مسوول آلودگی هوای اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان ادامه داد: در این پدیده غبارهای 2.5 پی ام (میکرون) وجود دارد که بیشتر از آلاینده های کارخانه ها و صنایع نشات می گیرد.
وی اضافه نمود: نبود و یا کاهش وزش باد نیز یکی از عوامل مهم در رخ دادن این پدیده در نیمه دوم سال جاری شده است.
آذریان بیان نمود: متاسفانه الگوهای هواشناسی دچار یک بی نظمی شده و در مواردی پیش بینی های هواشناسی دستخوش بعضی اتفاقات می گردد که تغییراتی را به صورت ناگهانی در شرایط جوی ایجاد می نماید.
لزوم ارایه اطلاعات سوخت مصرفی در خوزستان به اداره کل محیط زیست
کارشناس مسوول آلودگی هوای اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان ادامه داد: یکی از مواردی که در وقوع این پدیده به آن شک وجود دارد نوع سوخت مصرفی وسایل نقلیه در خوزستان است.
وی گفت: به همین منظور احتیاج است که اطلاعات سوخت مصرفی در خوزستان از سوی شرکت پخش فرآورده های نفتی به اداره کل حفاظت محیط زیست استان ارایه گردد تا در این خصوص آزمایشات بیشتری انجام گردد.
آذریان اضافه نمود: البته تا زمانی که آزمایشات لازم انجام نگردد نمی توان به طور یقین بیان کرد که این مورد در وقوع این پدیده اثرگذار است.
کارشناس مسوول آلودگی هوای اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: در سال های گذشته نیز شاهد فعالیت شرکت های صنعتی و یا مازوت سوزی نیروگاه رامین در خوزستان بودیم و تنها فعالیت های صنعتی سال جاری عامل وقوع این پدیده نیست.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون تنها یک واحد نیروگاه رامین از سوخت مازون استفاده می نماید ادامه داد: فعالیت تمامی صنایع در خوزستان مهم هستند و نمی توان آنها را حذف کرد به ویژه نیروگاه رامین که یکی از منابع مهم فراوری برق استان است.
ضرورت برداشت اصولی در مزارع نیشکر خوزستان
آذریان گفت: در موارد زیادی شرکت های صنعت نیشکر در خوزستان مزارع خود را بعد از برداشت آتش می زنند و آتش سوزی مزارع می تواند آلایندگی زیادی را وارد هوا کند البته در مقطع کنونی، شاهد آلودگی صنعت نیشکر نبودیم و نمی توانیم نیشکر را مقصر ایجاد این پدیده کنیم.
وی اضافه نمود: البته در سال های اخیر آتش سوزی تالاب هورالعظیم و یا آتش زدن مزارع نیشکر تاثیر بد خود را بر شرایط جوی گذاشته و این شرایط حد آلایندگی زمین را بالا می برد و در شرایطی که تغییرات آب و هوایی رخ می دهد می توان شاهد پدیده ای همانند اینورژن تشعشعی بود.
20 روز هوای ناسالم بر اثر وقوع گرد و غبار در خوزستان
کارشناس مسوول آلودگی هوای اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان با اشاره به تعداد روزهای آلوده استان بر اثر پدیده گرد و غبار (غبار 10 پی ام) اضافه نمود: در 9 ماه سال جاری بر اثر پدیده گرد وغبار 133 روز هوای در استان قابل قبول و پاک بوده، 91 روز ناسالم برای گروه های حساس، 20 روز ناسالم، 6 روز بسیار ناسالم و 20 روز نیز خطرناک بوده است.
آذریان ادامه داد: آلودگی از 2 منظر قابل رصد است یک منظر از غبارهای 10 پی ام (میکرون) و منظر دیگر غبارهای 2.5 پی ام است، که در بخش اول مربوط به پدیده گرد و غبار، و در بخش دوم عامل اصلی آلودگی آلاینده های صنعتی است.
111 روز هوای ناسالم بر اثر آلایندگی در خوزستان
وی گفت: در 9 ماه سال جاری خوزستان شاهد 111 روز ناسالم آلودگی بر اثر غبار 2.5 پی ام بود که رقم بالایی است.
آذریان ادامه داد: بعلاوه در این مدت 58 روز قابل قبول، 90 روز ناسالم برای گروه های حساس، هشت روز بسیار ناسالم و هشت روز خطرناک بود.
17 روز تعطیلی به علت آلودگی در خوزستان
کارشناس مسوول آلودگی هوای اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان اضافه نمود: در 9 ماه نخست سال جاری برای آنالیز تعطیلی ادارات و مراکز آموزشی در شرایط آلودگی هوای استان 17 جلسه اضطرار آلودگی هوا تشکیل شده است.
وی گفت: بر اساس تصمیم این کارگروه با توجه به آنالیز تمامی شرایط خوزستان 17 روز تعطیلی در این مدت، به علت آلودگی هوا در استان برای ادارات و مراکز آموزشی مصوب و اعلام شد تا از سلامت مردم حفاظت گردد.
از تاریخ 24 تا 30 دی به نام هفته هوای پاک نامگذاری شده است و شعار سال جاری این هفته تحقق هوای پاک، حقوق عامه و اراده ملی نامگذاری شده است.
روز شمار هفته هوای پاک سال جاری 24 دی:هوای پاک، قانون و دستاوردها، 25 دی: هوای پاک، حمل و نقل عمومی، 26 دی: هوای پاک، سلامت و بهداشت عمومی، 27 دی: هوای پاک، نظام مدیریت سبز شهرداری ها، 28 دی: هوای پاک، فراوری دانش بنیان و اشتغال سبز، 29 دی: هوای پاک، مشارکت مردمی و مسوولیت اجتماعی، و 30 دی:هوای پاک، آموزش و فرهنگ سازی و رسانه نامگذاری شده است.
منبع: عصر ایران